12 Şubat 2013 Salı

RÜYALAR KAYDEDİLEBİLİRMİ ?










      Hepimiz gördüğümüz rüyalardan etkileniriz.  Kimi zaman etkisinde öyle kalırız ki birilerine anlatmak isteriz. Ancak hiçbir rüyayı gördüğümüz gibi anlatmayı başaramayız. Böyle zamanlarda belki de, keşke rüyalarımızı kaydetme imkanımız olsaydı, diye düşünürüz. Acaba rüyaları kaydetmek mümkün müdür, hiç düşündünüz mü?

      Dr. Kleitman, uykularını müşahede altında tuttuğu kimselerin rüyaları EEG (elektroensefalogranik) ve EKG (elektrokardiagramları) cihazlarla tespite başladı. Bu çalışmaların sonucunda; rüyanın varlığına delil olarak gösterdiği göz hareketlerine, heyecana bağlı kalp atışlarını da ilave etmiş oldu.

      EEG’nin verdiği sonuç oldukça dikkat çekiciydi. Rüyanın başladığı andan itibaren, ağır bir ahenk içinde devam eden uyku halini gösteren çizgiler ritmik bir hal alıyor , uyanıklık halindeki şekilleriyle cihazın kağıt şeridi üzerine kaydoluyordu.

      Sekiz kişi üzerinde yapılan bu deneyler 10 gün devam etti. Her defasında elektronik cihazın kaydettiği eğri büğrü çizgiler dikkatle incelendi. Ve şu sonuca varıldı; rüya, uykunun %20 lik bir bölümünü teşkil etmektedir. Bu durumda; sekiz saat uyuyan bir insanın uykusunun iki saati ağır ve rüyasız geçmektedir. 

      Bundan sonraki 10 dk içinde rüya görülmekte ve sonra yine  bir buçuk saat sürecek ağır uyku devresi başlamaktadır. Sonra 20 dk lık bir rüya ve yine bir buçuk saatlik ağır uyku şeklinde devam etmektedir. Uykunun bundan sonraki kısmında ise 30 dk lık bir rüya kısmı daha vardır. Nihayet yine uyku ve onuda uyanma takip eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...