27 Kasım 2014 Perşembe

DÜNYADA İLK KURULAN DEVLET HANGİSİDİR?


akad kralı NARAM-SİN
                                                     
      Akadlar, MÖ 4000'de Arap Yarımadası'ndan Mezopotamya'ya ilk gelen ve yerleşen Sâmi asıllı bir kavimdir. Akad kralı Sargon, Sümerleri yenmiş ve bu devleti kurmuştur.

     Devletin başkenti Akad'dı. Sümerlilerin kuzeyinde, Fırat Nehri boylarında tarihte ilk bilinen imparatorluğu ve ilk düzenli ordu sistemini kurdular. Sümer kültüründen etkilendiler ve bu kültürü Ön Asya'ya yaydılar. Sargon'un ölümünden sonra devlet zayıfladı ve Sümerliler tarafından ortadan kaldırıldı (MÖ 2100).

     Sâmi kökenli bir halk olan Akadlar (veya Akkadlar), MÖ 3. binyılın ortalarında yaklaşık iki yüzyıl boyunca Mezopotamya'da hüküm sürmüşlerdir. Bütün Mezopotamya'yı egemenlikleri altına alan ilk topluluk oldukları gibi idarecileri önceki Şehir Kralı hayalinin yerine Evren'in Kralı sembolünü ortaya çıkarmışlardır. Bu kavramı belki de ilk kullanan topluluk olarak Akadlar, kültürel anlamda Sümerlerin mirasçılarıdırlar ve Sümer kültürünü büyük oranda kabul etmişlerdir.

     Akad sülalesinin kurucusu Büyük Sargon (MÖ 2371-MÖ 2316) ve torunu Naram-Sin, Akad İmparatorluğu'nun en önemli liderleri olmuşlardır. Akadların zayıflama döneminde Sümer kentleri tekrar egemenliklerini elde etmiş ve 3. Ur Sülalesi'nin Mezopotamya'daki yükselişiyle birlikte Akadların dönemi son bulmuştur.

4 yorum:

  1. Güzel bir soru helal olsun valla.

    YanıtlaSil
  2. Akadlar sümerleri yenip devlet kurmuşlar. Peki Sümerler devlet değilmiydi. Sümerler yenilirken neydi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sumerler bir topluk idi devlet duzeni yoktu düzenli orduları yokdu

      Sil
  3. Sümerlerin düzenli orduları kanunları ve kamu binalari vardı ki akadlar zaten bu tür düzenlemeleri Sümerler'den öğrendi aradaki tek fark sumerlerin şehir devletleri şeklinde yani federasyon düzenin de islemeseydi

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...