12 Şubat 2013 Salı

BİR İNSAN UYUMADAN KAÇ SAAT DURABİLİR?






      Uyku insanoğlunun en temel ihtiyaçlarından biridir. Az  uyuduğumuz ya da hiç uyuyamadığımız günlerde kendimizi hayattan bezmiş gibi hissederiz. Kendimize gelmemiz için birkaç saatlik bir uykunun bile yeteceğini düşünürüz böyle zamanlarda. Az uyumanın bile dengemizi bozduğunu düşünürsek, acaba insan hiç uyumadan kaç saat yaşayabilir?
       Bu sorunun deneysel olarak cevabı 264 saat, yani yaklaşık on bir gündür. Şaşırtıcı ama 1965 senesinde, Randy Gardner adında, on yedi yaşında bir lise öğrencisi, bir bilim fuarında bu dünya rekorunu elde etti.
       Başka birçok araştırmada, normal bireylerin sekiz günden on güne kadar uyanık kaldığı, dikkatle yürütülen deneyler yapılmıştır. Bu bireylerden hiçbirinde tıbbi, sinirsel, fizyolojik ya da psikiyatrik problemler görülmemiştir. Bununla birlikte, deneye katılanların hepsinin de, uykusuzluk arttıkça, ilerleyen ve belirginleşen bir şekilde konsantrasyon sağlamada, motive olmada, algılamada ve diğer yüksek zihinsel süreçte zayıflandıkları gözlenmiştir. Buna rağmen, bütün denkler, bir-iki günlük uykudan sonra normal hallerine dönmüşlerdir.
      Chicago Üniversitesi’nde, Allan Rechtschaffen’in  uyku laboratuvarında farelerle deneylerde, iki hafta boyunca uyumanın bu hayvanlarda ölümle sonuçlandığı görülmüştür.
      Sonuç olarak uykusuzluktan ölen hiçbir insan rapor edilmiş değildir. Fakat uykunun ertelenebilse de hayatımızdan çıkaramayacağımız bir şey olduğu gerçektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...