19 Şubat 2013 Salı

DENİZANASI SOKMASI DURUMUNDA NE YAPILMALIDIR?







     Acıyı dindirmek için denizanasının soktuğu yerin üzerine işemek gerekir şeklindeki şehir efsanesi yanlıştır. İşin aslı öyle değildir, hatta bunu yaptığınız durumda daha da kötü bir hale gelebilirsiniz.

     Denizanasının iğnesi cnidocyte (gerçek anlamı ‘ısırgan otu kavanozu’, Yunanca cnide ‘ısırgan otu’, cytos da ‘kap’ ya da ‘tas’ demektir) adı verilen dokunaçlarının üzerindeki özel hücrelerden meydana gelir.

     Küre şeklindeki her bir küçük kapsülde sarmal şeklinde dikenli ipliksi bir tüp bulunur. İçi zehir dolu olan bu tüpler yüksek basınçla sıkıştırılmıştır. Her hücrenin dışında cnidocil (cilia, kirpiğin Yunancasıdır) denilen küçük bir kıl vardır. Bu kıldan tetiğe dokunulduğunda hücrenin zehirli küçük zıpkını sizin derinize doğru saniyenin 700 milyarda biri kadar bir sürede yola çıkar.
Bu, doğadaki en hızlı mekanizmadır.

     Denizanasının soktuğu yere dokunmak ya da onu kaşımak iyi bir fikir değildir. Bu hareket sonucu ona tutunan diğer ateşlenmemiş iğne hücrelerini harekete geçirerek elinizden yaralanabilirsiniz.
Açıkta duran dokunaçları bir havluyla silip iğnenin üzerine tuzlu su çarparak ateşlenmemiş hücreleri temizleyin. Normal suyun pek faydası olmaz: Suyun tuz miktarındaki değişiklik hücreleri harekete geçirerek daha fazla zehrin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...