11 Şubat 2013 Pazartesi

MP3 NEDİR?

   

      Günümüzde sokaklarda müzik dinlemek istiyorsak muhakkak MP3 çalarımız olması gerekmektedir. Müzik dinleyebileceğimiz telefonlar bile MP3 formatındaki şarkıları çalabilecek şekilde yapılmaktadırlar. Bir zamanlar herkesin walkmanı olduğu gibi, şimdide herkesin MP3playerı var. Ama önemli olan player değil MP3 tür. Peki nedir MP3?

    MP3 diğer adıyla (MPEG layer 3) bir codec (sıkıştırma/açma) modülüdür. Ses verilerini mümkün olduğu kadar az kayıpla daha az yere sığdırmaya yarar. MP3,çok az kayıpla, orjinal sıkıştırılmamış ses dosyasını 12/1 oranına kadar küçültebilir. Bundan daha yüksek oranlarda sıkıştırma yapmak ta mümkündür ancak kayıplar daha yüksek olmaya başlayacaktır ve ses kalitesi düşecektir.
   
    Bu şekilde sıkıştırılmış bir ses dosyası MP3 dosyası olarak adlandırılır ve bu sıkıştırma yöntemini tanıyan programlar aracılığı ile dinlenebilir. Ayrıca dosyanın belirli bir tanımlayıcı kısmı olmadığı ve tamamen veriden oluştuğu için her bir MP3 parçası dinlenebilir durumdadır. Yani MP3 dosyalarını bölebilir yada internetten gerçek zamanlı dinleyebilirsiniz, tüm dosyanın elinizde olması gerekmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...