20 Şubat 2013 Çarşamba

PARA NEDEN ÜRETİLİR?


    





      Para ağaçta yetişmez. Hem mecazen hemde gerçek anlamda.

     Kağıt aslında sıkılaştırılmış odun hamurundan yapılır. ‘para kağıdı’ ise pamuk ve ketenden imal edilir. (buna bazen ‘bez kağıt’ adı verilir). Pamuk ve keten liflerinde odun hamurunda bulunandan daha az asit vardır. Bu yüzden kolay kolay renk verip aşınmaz. Elde edilen malzemeye jelatin yedirilir ve böylece extra güç kazanır. Bu materyal halen İngiltere’de, ABD’de ve Avrupa Birliği’nde para yapımında kullanılmaktadır. Böyle yapılan banknotların ömrü 2 yıldır.

     Milletler Topluluğu Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Organizasyonu’nun yıllarca süren araştırmaları ve testleri sonucu 1988 yılında , Avusturalya polipropilen plastikten yapılmış banknotları piyasaya sürdü. Daha uzun ömürlüydüler ve sahtelerinin yapılması daha zordu ayrıca hologram gibi güvenlik önlemleriyle daha uyumluydu. Yeni Zelanda, Meksika, Brezilya, İsrail ve Kuzey İrlanda’da ki Kuzey Bankası bu plastik banknotlara geçmiş durumda. 2005 yılında Bulgaristan dünyanın ilk pamuk-polimer melezi banknotlarını piyasaya sürdü.

     İlk kağıt banknot odun hamuru kağıdında yapılmıştır. 11.yy da ki Song Hanedanı döneminde , altın  ve gümüş sikkeler sağda solda taşımak için fazla ağır hale geldiğinde, Çin’de ‘taahhüt kağıtları’ kullanılmaya başlandı. Taşıyan kişi istediği zaman bu kağıtları, üzerinde yazılı altın ve gümüş sikke ile takas edebiliyordu. Bu banknotlar kurutulup boyanmış dut ağacı kabuğundan yapılırdı, üzerinde resmi mühürler ve imzalar bulunurdu. Bunlara “kullanışlı para” denirdi. Metal olmayan paraların kullanımının tank hanedanı dönemine kadar uzandığı düşünülmektedir. Japon banknotları hala dut ağacı kabuğundan yapılmaktadır.

1 yorum:

  1. Pamuk çiçekmi yoksa ağaç sınıfınamı giriyor. Senin kafanla gidersek ufak bon. Ağaçlarıda çiçektir.para ağaçta yetişir kısacası .

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...