İstanbul'da çatal ve kaşık ilk kez Topkapı Sarayı'nda kullanıldı.
Kaşık günümüzde yemek yeme aracı olarak kullanılır. Bıçak
aynı zamanda bir silah olarakta anılabilir. Eskiden bıçaklar bu amaçla
kullanılırdı. Kaşıkların yerine deniz kabuklarının eski insanlar tarafından
kullanıldığı düşünülüyor. Ancak bir kaptan bu deniz kabukları ile bir şeyler
içmek pek kolay olmuyor. Bu nedenle zaman içerisinde bunlara saplar
geliştirildi. Daha sonraları ise ayrıca sap eklenmesinin önüne geçebilmek için
kaşıkların ağaçlardan tek parça halinde oyulduğu düşünülüyor. Bunun temel
nedeni ise spon sözcüğünün kıymık ya da yonga anlamına gelmesidir.
Çatal biçiminde tarım aletleri uzun yıllardan beri
kullanılıyor. Bazı medeniyetlerin küçük çatalları dekoratif amaçlı
kullandıklarıda biliniyor. Çatalın yemek aracı olarak kullanılması bıçağın
yemekte kullanılmasında farklılaşması ile başladı. Başlarda sadece bıçak yemek
aracıydı. Kesilir yiyeceğe batırılır ve yenirdi. Fakat böyle bir yeme şeklinde
tek bir bıçak kullanıldığından kesmek oldukça zor oluyordu. Bu nedenle ek bir
tutaç ihtiyacı doğdu. Önce 2 uçlu çatallar çıktı ve bıçakla beraber
kullanılmaya başladı. 3 - 4 uçlu çatallar daha sonraları ortaya çıkmıştır.
3-4 uçlu çatalların Amerika'da kullanımının yaygınlaşması
sonucu bu çatallara yarı kaşık denilmeye başlandı. Zaman içerisinde bunların
birçok benzeri üretildi. Kaşık ve çatalın birleşiminden oluşan yeni türleri
piyasada kullanılmaya başlandı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder