5 Şubat 2015 Perşembe

TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?


     Teravih namazi, Ramazan ayina mahsus, yirmi rek'at ten ibaret bir sünnet-i müekkededir. Bu namaza Peygamber Efendimiz (sav) ile dört halifesi (rıdvanullahi aleyhim) devam etmişlerdir. Teravihin cemaatle kilinmasi da, sünnet-i kifayedir. Mescidlerde teravih namazi cemaatle kilindigi halde, bir özrü olmaksizin cemaati terk edip bu namazi evinde kilan kimse, fazileti terk etmiş olur. Bu kimse evinde cemaatle kılsa, cemaat sevabini alsa da, mesciddeki cemaatin faziletine eremez.


 
    Teravih namazini, her iki rek'atte bir selâm vererek on selam ile bitirmek daha faziletlidir. Dört rek'atte bir selam verilerekte eda edilebilir Teravih namazi, iki rek'atte bir selâm verilince, akşam namazinin iki rekat sünneti gibi kilinir. Dört rek'atte bir selam verilerek klinacak olursa, yatsi namazinin dört rek'at sünneti gibi kilinir. Cemaatle kilindigi takdirde, cemaat hem teravihe, hem de imama uymaya niyet eder, imam da aşikar kiraat eder sesli okur.

Teravih namazında sesi güzel ve hızlı okuyan değil, düzgün okuyan imam tercih edilmelidir. Bir kimse, imamin yatsi namazini kildirip teravihe başladigi sirada mescide gelse, önce yatsi namazini kilar, sonra teravih için imama uyar. Cemaatle teravihi kildiktan sonra noksan rekatleri tamamlar, Sonra da vitir namazini kendi başına kilar. Elva olan budur. Bununla beraber vitir namazini imam ile beraber kilip, daha sonra teravihi tamamlamasi da caizdir. Teravih namazini imam ile kılmayan kimse, vitir namazini imam ile kılabilir. İmam ve cemaat, yatsi namazini cemaatle kilmamiş olursa, yalnız teravih namazini cemaatle kilamazlar Cunkü teravihin cemaati, farzin cemaatina tabidir. Terâvih -orucun değil- vaktin (Ramazan ayinin) sünnetidir. Mâzeretinden dolayi oruç tutamayanlar da teravih kilmalidirlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...