12 Ağustos 2014 Salı

LAZER IŞIĞI NEDİR ? NE İŞE YARAR ?


Lazer ışığı 1960 yılında Theodore H. Mainman tarafından keşfedilmiştir. Lazer ışığı normal ışıktan farklı bir yapıya sahiptir. Normal ışık her tarafa yayılırken lazer tek bir doğrultuda yayılır. Normal ışık tüm renklerin karışımıyla oluşurken lazer ışığı hangi dalga boyunda oluşturulmuşsa o dalga boyunun renginde ya da renksizdir. Işınların, frekanslarının hassas bir şekilde kontrol edilmesi, düzenli yayılması ve olağanüstü yoğunluğu nedeniyle teknolojinin ve günlük yaşamımızın neredeyse vazgeçilmezleri arasına girmiştir. Lazer ışığı, günümüzde iletişimden gök bilimine, sağlıktan sanayiye, bilimsel araştırmalardan askeri uygulamalara hatta evlerde kullandığımız cd çalarlara kadar birçok yerde yaygın olarak kullanılmaktadır. 

ESKİ ÇOCUKLAR NASIL EĞLENİRDİ ?


Çocukluğumuzda yaz mevsiminin çekici taraflarından birisi, çizgi roman okuma özgürlüğüne kavuşmaktı. Bilgisayarların, DVD'lerin olmadığı hatta televizyonun her evde bulunmadığı zamanlarda, yaz sıcaklarında eve kapanan çocukların tek eğlencesiydi çizgi romanlar. Fazla çeşit olmadığından piyasaya yeni çıkan ne varsa alıp okunur, okunanlar öteki çocuklarda ki çizgi romanlarla değiştirilirdi. Aynı zamanda kitapçılar da okunmuş çizgi romanları alır, satar, değiştirir ya da hemen oracıkta duvar dibinde okunmak üzere kiralardı. Film yapımcıları ve senaristler pek çok çizgi roman karakterine hayat verip onları beyaz perdeye taşıdı.

TÜRKSAT 3A NE ZAMAN ATILDI ? NE İŞE YARAR ?


Türkiye'nin son iletişim uydusu Türksat 3A, 13 Haziranda Fransız Guyanası'ndaki Kourou Uzay Merkezinden uzaya gönderildi. Türksat 3A'nın, aslında 31 Mayıs sabahı fırlatılması planlanıyordu. Roketin kontrol yazılımında çıkan bir sorun nedeniyle fırlatılması ertelenmişti. On beş yıl boyunca çalışacak Türksat 3A sayesinde, televizyon yayıncılığı, internet, ses ve veri aktarımı daha hızlı olacak. Türksat 3A uydusunda, önceki uydularda olmayan yıldız izleme özelliği bulunuyor. Öteki uydular Güneş ve Dünya'ya göre yerlerini saptarken, Türksat 3A, yıldızları izleyerek yerini hesaplıyor. 

AMALGAM DOLGUSU NEDİR ?


Diş çürüklerinin tedavisinde, dişin hasara uğramış sert dokularını onarmak için çeşitli dolgu malzemelerinden yararlanılmakta. Bu dolgu malzemeleri arasında en çok dikkat çeken, arka dişlerin dolgusunda kullanılan, amalgam adı verilen bir alaşım. Bakır, gümüş, kalay ve çinkodan oluşan amalgam tozunun civa ile karıştırılmasın sonucunda hazırlanan sert, dayanıklı ama estetik olmayan bu malzeme, yüz yılı aşkın bir süredir kullanılmakta. Son yıllardaysa dişin doğal renginde ki estetik malzemelerin geliştirilmesi için büyük çabalar harcanmakta.

İLK TELEVİZYON KUMANDASI NASILDI ?


İlk televizyon uzaktan kumandasını 1950 yılında "Zenith Radio Corporation" adlı bir şirket piyasaya sürdü. "Lazy Bone" adı verilen bu kumanda, televizyonun kanallarını değiştirebiliyordu ancak kablosuz değildi. Bu kumanda çok yer kaplayan bir kabloyla televizyona bağlıydı, bu da kabloya sık sık ayağı takılan tüketicinin hoşuna gitmiyordu. Mühendis Eugene Polley 1955 yılında ilk kablosuz uzaktan kumandayı yaptı. Televizyon ekranının her bir köşesine yerleştirilen dört tane fotosel aracılığı ile kablodan kurtarılan bu kumanda, güneşli günlerde sorun yaratabiliyordu, çünkü güneş ışığı kanalların kendiliğinden değişmesine neden oluyordu.

SU ALTI DÜNYASININ KEŞFİNİ İLK KİM YAPTI ?


Tarihi kayıtlar MÖ 4. yüzyılda Büyük İskender'in camdan bir kabin yaptırdığını ve su altına indiğini yazar, ama araçta ki oksijen sorunu nedeniyle dalış, çok sığ sularda ve kısa süreli olmuştur.

İNSANLAR SAYI SAYMAYI NASIL ÖĞRENDİ ?




İnsanlar çok eski zamanlarda sayı saymayı öğrendilerse de hesap yapmayı ancak ticaretin başlamasıyla büyük önem kazandı. Sayma ve hesaplama işlemlerinde parmaklar dışında kullanılan ilk yardımcı araçlar, birden ona kadar sayıları temsil eden küçük çakıl taşlarıydı. Mezopotamyalılar, toprağı kazarak içine çakıl taşlarının konulabileceği bir dizi oluk açtılar ve çakıl taşlarını bu olukların birinden öbürüne aktararak basit hesaplar yapmaya başladılar. Daha sonra Çin'de ve Japonya'da onlukları ve yüzlükleri simgeleyen boncuk sıralarından oluşan abaküs kullanıldı. Bunu izleyen  atılımlar ancak 17. yüzyılda logaritma cetveli, sürgülü hesap cetveli ve basit mekanik hesap makinesi gibi aygıtların bulunmasıyla gerçekleşti.

7 Ağustos 2014 Perşembe

EPİLEPSİ NEDİR? NEDENLERİ NELERDİR?










     Beyindeki sinir hücreleri fazla hareketlendiği zaman kontrolsüz gelişi güzel görünen sinyaller verir. Sinyallerin sonucunda garip duygular hissedebilir farklı hareketlerde bulunabilirsiniz. Bu gibi olaylara nöbet denir. Yetişkinlerin yüzde ikisi hayatlarında en az bir kere nöbet geçirir. Ancak bazı insanlar bir ömür boyu nöbet geçirmeye devam eder. Bu rahatsızlık tarih boyunca birçok adla anılmıştır. Günümüzde biz buna epilepsi diyoruz. Bazen doktorlar epileptik nöbetlerin nedenlerini bulabilir. Bunun nedenleri beyindeki mikroskobik yaralar veya tümörlerdir. Bazen genetik faktörlerde buna eklenebilir. Ancak hastaların yüzde yetmişbeşinin durumu idiopatiktir. Yani ''nedeni bilinmeyen hastalık ve bununla ilgili ortaya çıkan sonuçlar''. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...