30 Kasım 2014 Pazar

GECE TIRNAK KESMEK GÜNAH MI?

                          


    Hurafeden ibaret bir durumdur. Işık yetersizliğinden ortaya çıkrığına inanılır.  Aslında bunun kökeni ışık yetersiliğinden ziyade eski anadolu geleneklerinde yatar. Bilindiği gibi türkler anadolu ya gelmeden önce de anadolu da büyük medeniyetler ve onların gelişmiş kültürleri vardı. Bu inanışın kökeninin, anadolu da çok tanrılı dinler zamanında büyü yapmayla alakası olduğu iddia edilir.eskiden insanlar üzerinde büyü yapılırken o kişinin vücudundan ayrılmış bir parçası istenirmiş. Özellikle de kara büyü yapılacağı zaman, Kişiye ait saç veya tırnak parçası çok değerli imiş. İnsanlar da kendilerine karşı kara büyü yapılmasında kullanılmasından korktuklarından tırnaklarını gündüz kesip bir beze sarıp toprağa gömerlermiş ki kimse bulmasın. Gece malum; ışıklandırma da şimdiki gibi değil. kesilen parçalarını kaybetme ihtimali daha yüksek . saçların da aynı nedenle gece taranması pek makbul değilmiş.
    Bazı büyüklerimiz de gece tırnak kesmek günahtır demektedir. ama bunun bilinç altında islamiyetten çok; çok tanrılı dinlerdeki büyü korkusu yatmaktadır. Türkler anadolu ya yerleşince yerel halkın kültürü ile de kaynaşmasından dolayı bazı yerel kültür öğeleri din adı altında kültürümüze yerleşmiştir. Buna, köylerde kapı eşiğinde oturmanın günah veya evin bereketini kaçıracağı inancı da örnek olarak verilebilir.



DELİL OLARAK:

  ''   Tırnak kesmek sadece, hac veya umre ihramı süresince yasaktır. Bunun dışında her zaman kesilebilir. Halk arasında bazı gün ve zamanlarda, meselâ"geceleyin tırnak kesilmez" şeklinde yanlış bir inanç vardır. Elektriğin olmadığı zamanlarda, kesilen tırnağın nereye sıçradığının görülemediği düşüncesinden kaynaklanan bu kanaat, böyle durumlar için geçerli olabilir. Fakat bugün, elektriğin aydınlattığı ortamlarda gece tırnak kesmenin hiç bir sakıncası yoktur.

    Kesilen tırnaklar gelişi güzel bir şekilde bırakılmamalı, uygun bir şekilde ortadan kaldırılmalı, yok edilmelidir. Bu nedenle tırnak gece veya gündüz her zaman kesilebilir. Haftanın her günü kesilebilir. Cuma günü kesmek daha iyi olur.

   Tırnağı uzun olanın rızkı meşakkat ile, sıkıntı ile hasıl olur. Cuma namazı için gusletmek, güzel koku sürünmek, yeni, temiz giyinmek, saç, tırnak kesmek sünnettir. Tırnakları cuma namazından önce veya sonra kesmek sünnettir. Namazdan sonra kesmek efdaldır. (Dürr-ül-muhtar)

    Hadis-i şerifte, "Cuma günü tırnak kesmek şifaya sebeptir." buyuruldu. (E.Şeyh)

    Başka bir hadis-i şerifte, Peygamber Efendimizin (asm) cuma günü namaza gitmeden önce, tırnaklarını keserdi. Perşembe günü de tırnak kesmek caizdir.

    Kesilen tırnakları gömmek iyi olur. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:


"Saç ve tırnağınızı toprağa gömün, büyücüler onlarla sihir yapmasın!." [Deylemi]
Selam ve dua ile...''

((Sorularla İslamiyet)) ALINTI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...