10 Eylül 2013 Salı

ÜÇ AYLAR NEDİR?






     Üç ayaların değerini ifade eden bir önemli özellik ise beş mübarek geceden dördünün bu aylar içinde yer almasıdır. Regaip gecesi, recep ayının ilk cuma gecesine; Mi'rac gecesi, recep ayının yirmi yedinci gecesine; Berat gecesi, şaban ayının on beşinci gecesine; Kadir gecesi ise ramazan ayının yirmi yedinci gecesine rastlar.
Mübarek sözcüğü, hayır ve bereket verilmiş demektir. Bir terim olarak "leyali mübareke" (mübarek geceler) Cenab-ı Hakkı'ın başka gecelerden üstün kıldığı geceleri ifade eder.
Dinimizde ibaretler kameri aylara göre emredilmiştir. Kameri ayların süresi, şemsi ayların süresine nazaran değişiklik arzeder. Kameri sene, şemsi seneden on gün daha kısadır. Ayrıca kameri ayların diğer bir özelliği, şemsi aylardan olduğu gibi senenin aynı mevsimine değil, değişik mevsimlerine tesadüf etmesidir. Mesela, kameri bir ay olan ramazan ayı, senenin mevsimlerini dolaşır. Kameri takvimine göre günün, önce gecesi, sonra gündüzü gelir. Döz gelimi cuma gecesi dedndiği zaman perşembeyi cumaya bağlayan gece kastedilir. Yoksa, cuma ile cumartesinin birbirine bağlandığı gece anlamına gelmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...