10 Eylül 2013 Salı

GDO-GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMA NEDİR? ZARARLARI NELERDİR?









      Canlıların gen diziliminin değiştirilmesiyle elde edilen organizmalara "Genetiği Değiştirilmiş Organizma, GDO" adı veriliyor. Gen trasferiyle tavuk geni taşıyan patates, balık geni taşıyan domates gibi tuhaf ürünler ortaya çıkıyor. Ayrıca ürünlerin genetik yapısına bazı genlerin "kapatılması" yoluyla da müdahale ediliyor. Örneğin meyvenin yumuşamasına neden olan bir molekülün sentezinden sorumlu gen kapatılarak, olgunlaşsa da yumuşama engelleniyor. İklimsel etkenlerin ürün üzerindeki etkisini en aza indirmek ve gıdaların besleyici değerlerini attırmak GDO'nun artıları. Daha dayanıklı, daha gösterişli ürünlerin getireceği kar, GDO'ların insan sağlığına olumsuz etkilerinin ve uzun vadeli sonuçlarını göz ardı edilmesine neden olabiliyor. Doğaya yapılan bu müdahalelerin doğuracağı sonuçlar da bilinmiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...