Mikrodalga, elektromanyetik radyasyonun spektrumda radyo
dalgaları ile kızıl ötesi ışık arasında bir yerde bulunan bir türüdür. Bunlara “mikro”
denmesinin nedeni radyo dalgalarının çok daha küçük dalga boyuna sahip
olmalarıdır. Çok farklı kullanım alanları vardır; cep telefonu şebekeleri,
bluetooth ya da GPS gibi kablosuz bağlantıları, radyo teleskopları ve radarın hepsi
farklı frekanslar da ki mikro dalgalara bağımlıdır. Radyo dalgalarından daha
fazla enerji taşıyor olsalar da X ışınını ve gamma ışınının yer aldığı elektro
manyetik spektrumun tehlikeli ucundan hayli uzaktadırlar.
Mikrodalgalar yemeği doğrudan pişirmez; onların yaptığı
sadece suyu ısıtmaktır. Mikrodalganın frekansı, su moleküllerini harekete
geçirmek için en uygun şeydir. Yaydığı enerji yiyeceğin içinden geçip
mikrodalga yemeğin içindeki suyu ısıtır ve böylece sıcak suda yemeği pişirir. Nerdeyse
bütün yiyeceklerin içinde su vardır, işte bu sebeple mikrodalga mısır gevreği,
makarna ya da pirinç gibi tamamen kuru yemekleri pişiremez. Bu bağlamda
mikrodalgayla pişirme yemeği normal bir fırında ısıtmayla aynı şeydir,
mikrodalganın tek farkı daha derine, daha hızlı etki etmesidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder