20 Şubat 2013 Çarşamba

MİKRODALGA YİYECEKLERİ NASIL ISITIR?







     Mikrodalga, elektromanyetik radyasyonun spektrumda radyo dalgaları ile kızıl ötesi ışık arasında bir yerde bulunan bir türüdür. Bunlara “mikro” denmesinin nedeni radyo dalgalarının çok daha küçük dalga boyuna sahip olmalarıdır. Çok farklı kullanım alanları vardır; cep telefonu şebekeleri, bluetooth ya da GPS gibi kablosuz bağlantıları, radyo teleskopları ve radarın hepsi farklı frekanslar da ki mikro dalgalara bağımlıdır. Radyo dalgalarından daha fazla enerji taşıyor olsalar da X ışınını ve gamma ışınının yer aldığı elektro manyetik spektrumun tehlikeli ucundan hayli uzaktadırlar.

     Mikrodalgalar yemeği doğrudan pişirmez; onların yaptığı sadece suyu ısıtmaktır. Mikrodalganın frekansı, su moleküllerini harekete geçirmek için en uygun şeydir. Yaydığı enerji yiyeceğin içinden geçip mikrodalga yemeğin içindeki suyu ısıtır ve böylece sıcak suda yemeği pişirir. Nerdeyse bütün yiyeceklerin içinde su vardır, işte bu sebeple mikrodalga mısır gevreği, makarna ya da pirinç gibi tamamen kuru yemekleri pişiremez. Bu bağlamda mikrodalgayla pişirme yemeği normal bir fırında ısıtmayla aynı şeydir, mikrodalganın tek farkı daha derine, daha hızlı etki etmesidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...