15 Şubat 2013 Cuma

AĞZINA TÜKÜRMEK DEYİMİ NASIL ÇIKMIŞTIR?








      Argo sözler arasında bulunan ‘ ağzına tükürdüğümün...’ veya ‘ ağzına tükürürüm ..!’ gibi kullanımlara rastlamışsınızdır. Terbiyesi el vermeyenler için ağır küfürler yerine kullanılan ağza tükürmenin aslı bir takım hurafelere dayanır.
    
     Eskiden sıtma, ateşli hastalıklar, ellerde çıkan siğiller, akli dengesini yitiren kişiler vs. için bir takım cahil hocalara gidilip nefes ettirilirdi. Tıbbın gelişmediği ve din istismarının alıp yürüdüğü zamanlardan kalan bu alışkanlık hala binlerce saf insanın akın akın falcıların, cinci hocaların veya sözde ermişlerin kapısın da birikmelerine sebep olmaktadır. Eskiden hastalıklara nefes eden kişiler hiç olmazsa birkaç dua ile içinde “şifa” sözü geçen ayetleri okurlar ve Kuran’ın şifa olmasından medet umarak ? kendilerince bir kâğıda ayetler, tılsımlar, rakamlar, şekiller vs. yazar, bunları üçgen biçimde kıvırıp muska diye hastalara verirlermiş. Şimdiki muskaların içinde ne yazılı olduğunu hocanın kendisi bile bilmemektedir. Muska ve nefesin tarihine bakıldığında ta keldaniler’ e kadar bu tür istismarların ola geldiği görülmektedir. 

     Gök bilimleriyle yakından ilgilenen Mezopotamya toplumu kedanilerin falcılıkla gelebileceği öğrenmeye çalışmak gibi hastalıkları da ilaçlar yerine tılsımlar ile tedavi etme yöntemleri var imiş. İslamiyet bunu menetmiş olmasına rağmen kolay geçim yolu arayan bir takım cahil hocalar bu tür tedavi yollarında mahir olduklarını söyleyerek yine kendileri gibi cahil ve üstelikte çaresiz insanları istismar etmiş, güya onlara şifa dağıtmışlardır. İşte bu tür hocaların muska yazabilmeleri ve okuyarak nefes edebilmeleri için bir Üstattan(!) almaları yani sembolik olarak “Tu tu tuu” diye ağızlarına tükürtmeleri gerekir. 

     Böylece ağzına tükürülen kişi, tükürenin yetkilerini kullanabilir, onun halifesi veya vekili gibi icraatta bulunabilir. Bu bir tür icazetname ve mezuniyettir ki artık o kişinin okuduğu hastayı iyileştirebileceği, yahut muskalarının şifa olacağına inanılır. Tabii bunun karşılığında ağza tükürene dünyalık bir şeyler de takdim edilmesi genel ektendir.

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...