Salep, bazı yabani orkide türlerinin kök yumrularının bir dizi işlemlerden geçirildikten sonra öğütülmesiyle elde ediliyor. Salebin bileşiminde, elde edildiği yöreye göre değişen oranlarda glikomannan, nişasta, şekerler, azotlu maddeler ve su bulunur. Salebin etkili maddesi glikomannandır. Glikomannanın bir gramı, 200 ml suyu emer. Glikomannan bu özelliğimden dolayı bazı besinlerin, özellikle dondurmanın kıvamını arttırmak ve geleneksel hekimlikte kabızlık gibi rahatsızlıkları gidermek kanın serum ve lipid düzeyini düzeltmek amacıyla kullanılır. Glikomannan besinlerle tüketildiğinde suyu tutma özelliğinden dolayı besin emilimini geciktirerek tokluk hissi oluşturur. Kış aylarında içecek olarak yararlanılan salebin üretiminde çoğunlukla glikomannan içermeyen çayır salebi kullanılır. Ticari amaçla kullanılan başka bir salep çeşidi olan yayla sebebi, 700-1300 m yükseltideki yerlerde yetişir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder