Röleler ‘de kontaktörler gibidir. Hatırlayacağınız gibi büyük güçteki elektro manyetik anahtarlara kontaktör deniliyordu. Küçük güçteki elektro manyetik anahtarlara da röle denmektedir. Röleler düşük akımlar ile çalışırlar. Yani kontaktörler ve röle arasındaki fark, kontaktörler büyük güçlü elektro manyetik anahtarlardır, röleler ise; küçük güçlü elektro manyetik anahtarlardır. Çalışma mantıkları aynıdır.
Röleler, üzerinde bulunan elektromanyetik bobine rölenin türüne uygun olarak bir gerlim uygulandığında bobin mıknatıs özelliği kazanır ve karşısında duran metal bir paleti kendine doğru çekerek bir veya daha fazla kontağı birbirine irtibatlayarak bir anahtar görevi yapar.
Röleler hem A.C. hem D.C. ‘de çalıştırmak üzere kullanılabilirler. Genel olarak; röleler anahtar (switch) ve ölçen röleler olmak üzere ikiye ayrılırlar. Ayrıca; röleler çalışma, kullanılış maksadı ve devreye bağlanış şekline göre de gruplandırılırlar.
Zaman röleleri, bobin enerjilendikten veya bobinin enerjisi kesildikten bir süre -ra kontakları durum değiştiren rölelere denir. Düz ve ters olmak üzere iki çeşittir.
Düz zaman rölesi :Bobin enerjilendiğinde ayarlanan süre -unda kontakları durum değiştiren zaman röleleridir.Düz zaman rölesinin enerjisi kesilince kontakları ani olarak eski haline döner.
Ters zaman rölesi: Bobinin enerjisi kesildiğinde ayarlanan süre -unda kontakları durum değiştiren zaman rölelerine denir.Ters zaman rölesinin bobini enerjilenince kontakları ani olarak eski haline döner.
Aşırı akım rölesi: Motorlar aşırı akımlara karşı akım röleleri ile korunur.Akım rölesi ilk kalkış anında fazla akımın motoru etkilememesini yani yakmasını önlemek için kullanılır.
Faz sargı rölesi : Üç fazlı asenkron motora uygulanan fazların yerlerinin değişmesi motorun dönüş yönünü değiştirir.
Faz kesilme rölesi : Üç fazlı asenkron motorun iki faza kalmasını önler ve nötr-faz arası gerilim dengesizliğinin %20 aşması durumunda motoru korur.
Aşırı gerilim rölesi:Bu röle fazlardan birinin %50 artması durumunda gecikmesiz ani açma yapar.
Düşük gerilim rölesi: Bu röle fazlardan birinin %50 azalması durumunda gecikmesiz ani açma yapar.
Kaçak akım rölesi:TSE ve VDE standartlarına göre kaçak akımlarının 30mA’in üzerinde olması gerekir.Topraklama ve sıfırlama ile yeterli güvenlik sağlanamaz:Bu nedenle elektrik devrelerinde kaçak akım rölesi kullanılması zorunludur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder