24 Temmuz 2013 Çarşamba

KABOTAJ NEDİR?








       Kabotaj, bir devletin kendi karasuları içinde deniz ticaretini, kendi vatandaşlarının, kendi bayrağını taşıyan gemilerin tekeline vermek hakkıdır. Kabotaj hakkının tanındığı ülkelerde, yabancı devlet bayrağını taşıyan gemiler, o ülkenin karasularına dahil limanlar arasında ticaretle ilgili taşıma yapmak hakkına sahip değildir. Türkiye'de kapitülasyonların bir sonucu olarak Türk kıyılarında kabotaj hakkı yabancı gemilere tanınmıştı. Ancak 1923 Lozan Antlaşması'ndan sonradır ki, Türk gemileri kabotaj hakkına sahip olabilmişlerdir. Lozan Antlaşması ile yabancı devlet gemilerine ait kabotaj hakkı kaldırılmış ve 1 Temuz 1926 tarihinden itibaren de bu hakkın sadece Türk bayrağı taşıyan gemilere ait olduğu kabul edilmiştir.

KENDİMİ NASIL DEĞİŞTİREBİLİRİM?






    Düşünceler yaşamın aynası olduğu için yaşamdaki değişiklik düşüncelerin değişmesiyle mümkündür. İnsanların farklı dünyalara yol alması daha fazlasının olacağını düşünmesiyle olmuştur. Düşünceniz ne ise yaşamınız odur, yaşamınızın gidişini değiştirmek istiyorsanız düşüncelerinizi değiştirin. Düşünceleri, insanların yapmak isteyip de yapamadıklarını harekete geçirir.

GÖREME AÇIK HAVA MÜZESİ NEREDEDİR?






      Göreme Açık Hava Müzesi, bu bölgenin dinsel geçmişindeki çok önemli yapıların ev sahibidir. El Nazar Kilisesi, Saklı Kilise, Kılıçlar Kilisesi gibi pek çok yapı bu bölgede yer alır. Bu kiliseler, Göreme'nin hemen önündeki Zemi ve Aşk vadilerinin etrafında toplanmıştır. Bu vadi yolu bazı noktalarda kesintiye uğrar, zeminini yumuşak olduğu vadinin derinliklerinde dikkatli olmak gerekir. Zemi ve Aşk vadilerinde, birbirine aşık peri bacalarının arasından arazi araçlarıyla geçebiliyorsunuz.

POLİS KÖPEKLERİ NASIL YETİŞTİRİLİYOR?






     Polis köpekleri gelişmiş ülkelerde suç ve suçlularla mücadelede başarılı sonuçlara imza atıyor. Özellikle uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele, arama kurtarma çalışmalarında bu köpekler uyuşturucuyu nereye saklanırsa saklansın güçlü koku alma duyularıyla rahatlıkla buluyor. Koku alma duygusu birçok hayvanda çok gelişmiştir. Sınır kapılarında, ev ve araba aramalarında yüzde yüz, hiç hata yok, başarı elde ediliyor.

KUNGFU NEDİR?









      Kungfu Çin'de en yaygın olarak uygulanan bir savunma sporu. Çin'de çocuklara çok küçük yaşlarda, üç ya da dört yaşlarda,  Kungfu öğretiliyor. Kungfunun bir dövüş değil bir savunma sporu olduğu söyleniyor. Kungfu küçük yaştaki çocukların kas ve fiziki yapılarının gelişmesini sağlarken vücutlarına da esneklik kazandırıyor. Kungfu kültürünün yaygın olduğu Çin'de bu sporu parklarda yaşlılar da yapıyor.

23 Temmuz 2013 Salı

BEYOĞLU NASIL KÜLTÜR MERKEZİ HALİNİ ALDI?









Batılı gezgin ve sanatçıların zaman konu edindiği Beyoğlu, Türk edebiyatında ancak Tanzimat'tan sonra anlatıldı. Elçiliklerin, tiyatro, gazino, otel ve çeşitli eğlence yerlerinin toplandığı Beyoğlu, Batu uygarlığının simgesi sayıldı. Servet-i Fünun romancıları, Beyoğlu'nu hep "Batı'ya açılan pencere" gibi görmüşlerdir. Milli edebiyat döneminde, edebiyat ürünlerinde Beyoğlu'na eleştirel gözle bakılmıştır. Bu dönemde sürdürülen eğlence hayatı Şişli'ye kaymıştır. Cumhuriyet döneminde sinemaların tiyatroların, sergilerin yer aldığı Beyoğlu sanatçı ve aydınları çeken bir kültür merkezi halini almıştır.

MAGMA NEDİR? YANARDAĞ PÜSKÜRMESİ NASIL OLUR?









      Magma, erginmiş durumdaki değişik mineraller ve bazı mineral kristallerinden oluşan lapa benzeri, yoğun bir sıvıdır. Kıvamı, su ve buz kristalleri içeren yarı erimiş durumdaki kar gibidir. Magmada ayrıca su ve sıvı haldeki gazlar bulunur. Bilim adamları, magmanın büyük çoğunluğunun astenosferde bulunmakla birlikte bir bölümünün de alt mantonun bazı bölgelerinden geldiğini düşünüyorlar. Magmanın yer kabuğundan yükselerek yüzeye çıkmasına "Yanardağ Püskürmesi" adı verilir. Bir yanardağ, magmanın ilk kez yeryüzüne çıkmasıyla oluşur. Yanardağ bir kez oluştuktan sonra yeraltından magma geldiği sürece püskürmeler devam eder. İki püskürme arasında onlarca, yüzlerce, hatta binlerce yıl geçebilir.

POZİTİF DÜŞÜNCE NEDİR?








     Pozitif düşünce, olumsuzluklara razı olmayan, her koşulda yapabilecek iyi bir şeyin olduğuna inanan, insan hayatını olumlu yönde etkileyen bir düşünce tarzıdır. Bugün artık iş, spor ve sanat dünyasında bile pozitif düşünce ve beyin gücü verim arttırıcı bir faktör olarak kabul edilmektedir. Doğu felsefenin ana kaynağı olan pozitif düşünce günümüzde Batı tıbbının da benimsediği sihirli bir kelimedir.

REGAİP KANDİLİNDE NELER YAPMALIYIZ?









Regaip gecesini ibadetle geçirmeli, kazası olan, hiç değilse bir günlük kaza namazı kılınmalıdır. Kazası olmayan da nafile namaz kılmalı, Kur'an-ı Kerim okumalı, tesbih çekmeli, tövbe ve istiğfar etmeli, kendisinin, ailesinin ve tüm müslümanların selameti, affı ve mağfireti için dualar etmelidir. Ayrıca kalbinize yönelmeli, gönül sarayımızı bulandıran haset, kin, düşmanlık, haksızlık ve zulüm çamuruna bulaşmaktan sakınmalı, birbirimize, anne ve babalarımıza, yakınlarımıza sevgi ve iyilikle yaklaşmalıyız.
Perşembe günü oruç tutup, geceyi de ihya etmek çok sevaptır.
"Her kim receb ayının ilk cuma günü oruç tutarsa, bu onun için (sevap bakımından) bir senelik oruca denk olur."

ORYANTİRİNG NEDİR? NASIL OYNANIR?





     Orientiring, pusula kullanarak bir dizi kontrol noktasının bulmaya amaçlayan harita destekli ilginç bir oyun. Orientiring yarışında amaç tüm noktaları eksiksiz bulmak ve varış hattına en kısa sürede ulaşmak. Bunu yapabilmek için haritayı okuyabilmek, pusulayı kullanabilmek ve en uygun rotayı çıkartabilmek gerekiyor. Orientiringi diğer spor dallarında ayıran en önemli özellik, aklı kullanmadan fiziksel üstünlüğün bir işe yaramaması. Orientiring yapmak, analitik düşünce yeteneği geliştiriyor.

MEDİTASYON NEDİR? MEDİTASYON YARARLIMIDIR?








     Meditasyon, insanın ruhsal gelişiminde son derece etkin bir araç olarak kullanabileceği bir yöntemdir. Kökü çok eskilere dayanan bu yöntem hemen hemen her kültürde varlığını sürdürmektedir. Başlangıçta Doğu'ya has bir yöntem olan meditasyonu günümüzde milyonlarca Amerikalı ve Avrupalı stresten, saplantılardan kurtulmak ve içsel huzura kavuşmak için her gün uygulanmaktadır. Günümüzde bilim adamları da meditasyonun fiziksel ve zihinsel sağlığa büyük katkıları olduğu konusunda aynı fikirdedirler. Ancak, hepsinden önemlisi, meditasyon, insanın akıl ve mantık yoluyla sırrına ulaşamadığı evrensel gerçeklere derin bir sezgi ve farklı bir algılama yoluyla ulaşmasını sağlayan en etkili yoldur. Ruhsal gelişmede sezgisel bilginin rolü çok önemlidir. Meditasyon sürecinde zihne ilham dolar, sezgisel bilgi akmaya başlar ve kişi üstün bir bilinç haline ulaşarak öz benliğiyle ilişki kurabilir.

KADIN ŞİDDETİN ÖNÜNE NASIL GEÇİLEBİLİR?









      Kadınların kanun çerçevesinde haklarının ne olduğu konusunda bilgilendirilmesi şarttır. Şiddetin meşru bir davranış olmasının önlenmesi sağlanmalı ve kültürel olarak kabul edilebilirliğini azaltmak gereklidir. Toplum içinde aile danışmanlığı adı altında, aile içi ilişkilerle ilgilenen kurumların sayısı arttırılmalıdır. Kadınların eğitim düzeyi yükseltilmeli, ekonomik bağımsızlıklarını kazanmaları sağlanmalıdır. Kitle iletişim araçlarında, özellikle televizyonda şiddet içerikli programları azaltmak gereklidir. Sivil toplum kuruluşlarının kadınlara sığınma evleri açarak, konuya daha çok eğilmeleri gerekir. Erkeklerin doğum sonrası eşlerine karşı anlayışlı, sabırlı ve yardım edici tutumda olmaları gereklidir.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM NEDEN ÖNEMLİDİR?








     Okul öncesi eğitim döneminde, çocukların her yönüyle sağlıklı gelişmelerini ve ortama uyumlarını sağlamak için ana okullarındaki eğitim çalışmaları, psikolojik danışma ve rehberlik birimiyle birlikte yürütülür. Çalışmalar çocuğun kendini koruma, özgüvenini geliştirme, benlik kavramını oluşturma, sosyalleşmeyi sağlama hedeflerine yönelik etkinlikleri kapsamaktadır. Okullardaki rehberlik birimi, çağdaş rehberlik modellerinden yararlanarak veli ve öğretmenelere de psikolojik danışma ve rehberlik hizmeti verir. Büyüyüp gelişirken her adımda çocuğun desteklenebilmesi için ailelerin bilgilendirilmesi ve çocuğun gelişiminin izlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle öğretmen- veli iş birliği sağlanarak öğrenci izleme çalışmaları yapılır.

MARS GEZEGENİNİN DÜNYADAN FARKI NE?








     Mars gezegeni, büyüklük bakımından Dünyamızın yaklaşık yarısı kadar. Yüzey yapısı da Dünyamızın kayalık bölgesine benzer. Mars'ın yer çekimi Dünya'ya göre %38 daha azdır. 25 derece eğilimi bulunan gezegenin Dünyadakine benzer dört mevsimi vardır. Hava sıcaklığının, Dünya ile karşılaştığında son derece düşük olduğu görülür. Kendi yörüngesindeki turu 24 saat, 39 dakika, 35 saniye; Güneş çevresindeki turu ise 687 gün sürer.

KALP HASTALIKLARININ TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?








      Hangi kalp hastalığı söz konusu olursa olsun, vücuda gerekli besleyici maddeleri sağlarken kalbin yorulmasını önlemek için hastaya diyet yapılır. Hastanın tüketeceği besinlerin tuz içermesi ve kolay sindirilebilir olması önemlidir. Ayrıca hasta, gaz yapacak besinlerden de uzak durmalıdır. Sindirimin zorlaşması kalp üzerinde baskı yaratır. Ağır bir yemekten sonra hastanın solunum güçlüğü çekmesi, bundandır.

22 Temmuz 2013 Pazartesi

NASIL RESİM ÇİZİLİR?








     Hiçbir resim, "Ben resim yapacağım, hemen oturup yapayım." duygusuyla yapılmaz. Resim, yaşantının bir izdüşümüdür. Resmi öncelikle yaşayacaksın. Yaşamak da yeterli değil, ayrıca nasıl bir teknikle çalışacağını saptayacaksın. Kompozisyonu nasıl kuracağına karar vereceksin. Önce düşünceler çizime dönüşür. Çizimler birikir, birikir, gün gelir tabloya dönüşür.

TİFTİK KEÇİSİ NASILDIR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?







   Tiftik keçisi, Ankara'nın sembollerinden biri ve tiftikten hazırlanan ürünler de son derece sağlıklı. Çünkü tiftik yazın teri çekip insanı serin tutarken kışın da çok ısıtıyor. Tiftikten eğrilen yünlerden çorap, yelek ve hırka örülüyor. Çok az miktarda da kök boyalarla boyanıp kilim ve kumaşlarda kullanılıyor. Ne yazık ki günümüzde tiftik dokuma tezgahları yok olmak üzere.

HERAKLEİTOS NEYİ SAVUNUYORDU?








Varlığın oluş olduğu söylendiğinde ilk akla gelen filozof, Herakleitos'tur. Herakleitos'un tüm felsefesi varlık sorunuyla ilgilidir ve evrenin ana maddesinin ne olduğunu sorar. Herakleitos'a göre, evrenin ana maddesi (arkhe) ateştir. Ateş bütün var olanların temelinde bulunan, bütün değişmelerin içinde birliğini yitirmeden kalan tek şeydir; bütün karşıtlar onun içinde erir. Felsefeye nereden başlamak gerektiği sorusu, felsefe tarihi boyunca filozofların sık sık sorduğu bir soru olmuştur.

HANGİ KÜÇÜK HASTALIKLAR BÜYÜK HASTALIKLARIN HABERCİSİDİR?







    Bazı önemli hastalıklar, sıradan sağlık sorunlarının belirtileriyle ortaya çıkar. Örneğin en yaygın sorun olan baş ağrıları beyin tümörünün hebercisi olabildiği gibi; sinirsel gerginlik, sindirim sisteminde sorunlar, göz bozukluğu ve daha nice sorundan kaynaklanabilir. Baş ağrıları, özellikle de sürekli olanları ihmal etmeyin. Kalp krizi, kendini basit sindirim zorluğu ve gaz sancılarıyla da belli edebilir. "gaz sancısıdır" deyip, gaz giderici ilaçlarla yetinmek her zaman akıllıca bir davranış olmayabilir. Böyle bir durumda mutlaka bir davranış olmayabilir. Böyle bir durumda mutlaka bir doktora başvurmak gerekir.

SESİMİ NASIL KORUYABİLİRİM?






   Profesyonel ses kullanıcıları, ses bozukluğu başladığında hekime başvurmadan önce, ses istirahatı, bol sıvı kullanımı ve sese zararlı etkenlerden uzaklaşarak sesteki bozulmayı büyük ölçüde önleyebilir. Ses kısıklıkları on beş günü geçerse mutlaka bir hekime başvurmalıdır.

DÜNYA GÜNEŞ ETRAFINDA DÖNERKEN NE KADAR TOZ TOPLAR?








     Dünya, Güneş çevresindeki bir yıllık yolculuğu sırasında yaklaşık 40 bin ton uzay tozu topluyor. Teknik açıdan birer gök taşı olan uzaydaki toz parçacıklarının çapı, saç telinden bile küçüktür. Bu parçacıklardan kimileri saatte 240 bin km hızla hareket edebiliyor. Toplu iğne başı büyüklüğündeki bu toz tanecikleri bir uyduya ya da astronota çarptığında çok yakından ateşlenen bir tabanca mermisi etkisi yapıyor.

UÇAK YOLCULUKLARI HASTA EDER Mİ?






     Bilim dünyasında bir süredir tartışılan bir konu var: Uzun süren uçak yolculuklarında, hareketsizlikten ötürü kan dolaşımında pıhtı oluşma riskinin yüksekliği. Bu konuda yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda, yolcuların yüzde birinde kan pıhtılaşması görüldüğü anlaşıldı. Araştırmayı yapan kurtuluş 900 kişiyi, yolculuktan önce ve sonra inceledi ve 9 yolcunun bacak damarlarında kan pıhtılaşması saptadı.

DİNLENMEK BOŞA ZAMAN HARCAMAKMIDIR?







     İçinde yaşadığımız yüzyıl, insanların dinlenmesini gerekli kılmaktadır. İnsanların çoğu dinlenmeyi hiçbir iş yapmamak olarak anlasa da aslında boş vakit yoktur; boşa geçirilen vakitler vardır. Bu sebeple dinlenmeyi dahi teknik olarak yapmalıyız. Buna göre teknik dinlenmeyi bir işi bitirdikten sonra, sevdiğimiz başka bir işe başlamak şeklinde formüle edebiliriz. İyi dinlenen insanların daha başarılı olduğu yapılan araştırmalarda kanıtlanmıştır.

BAŞ AĞRILARINDAN KURTULMANIN YÖNTEMLERİ NELERDİR?








      Bilinçli beslenme; masaj, yoga ve meditasyon gibi gevşeme yöntemleri; ve bilinçli yapılan spor, baş ağrılarıyla savaşında en etkili yöntemler arasında yer alıyor. Aynı zamanda düzenli uyku da baş ağrılarından korunmanızı sağlıyor. Uzmanlar, insan için günde 6-8 saat uykunun yeterli olduğunu belirtiyorlar. Yalnız, sabah uyandığımızda kendimizi dinlenmiş hissetmemiz de önemli bir nokta. Sabahları yapılan kahvaltı da insan sağlığı için önemli yer tutuyor.

MAHALLENİZDEKİ PARK NE KADAR ÖNEMLİ?






     Parksız bir yerleşim yeri düşünebilir miyiz? Elbetteki hayır. Parklar, şehirdeki çatısız, duvarsız evlerimizdir adeta. Burada yorgunluğumuzu atarız, huzuru soluklarız. Bu yemyeşil mekanlarda çok güzel zamanlar geçiririz. "Ne olacak alt tarafı bir park" deyip de geçmeyin. Şehir ve insan açısından tahminlerimizin ötesinde önemi vardı parkların. Öncelikle, her yaştaki insana ve toplumun bütün kesimlerine hitap eder. Zengini, fakiri, genci, yaşlısı birdir parklar için. Kimseyi ayırmaz, kimseyi kayırmaz. Herkesi kendine davet eder.

TEHLİKELİ VE TEHLİKESİZ CEHALET NEDİR?







    Ay'ın dünyadan uzaklığını bilmemek "tehlikesiz cehalet"tir. Bunu bilmezseniz "tehlikesi" yoktur. Ama önümüzdeki çukuru göremezseniz, bu "tehlikeli cehalet" olur. Çukura düşer ve kurtarılmayı bekleyerek debelenirsiniz. Belki biri sesinizi duyar ve sizi kurtarır. Ama artık siz kendinizi "onun sizi kurtardığı" duygusundan kurtaramazsınız. Eğer o çukurdan kendi gücünüzle çıkabilirseniz özgüveniniz artar. Bağımlılıkla bağımsızlık arasındaki fark kısaca budur. Durumunuzu bilirseniz belki kendinize yardım edebilirsiniz. Ama başkasının kolunda yürürken kendinizi bağımsız sanırsınız, işte bu "tehlikeli cehalet"tir.

KURTULUŞ NERESİDİR? İSMİNİ NERDEN ALMIŞTIR?







     Dar sokakları, ahşap evleriyle ünlü Osmanlı İstanbul'unun tanınmış Rum semti olan Tatavla, şimdilerde Kurtuluş olarak anılıyor. Osmanlılar fethettikleri yerlerdeki halkın inançlarına ve yaşayışına karışmazdı. Kiliseleri,  çeşmeleri, Rum İlkokulu ve spor kulübü ile o dönemdeki tarihinden izler taşıyor Kurtuluş. İstanbul'un nüfusu yüzde yüz Rum olan tek semti Tatavla'da bugün büyük çoğunluğu Anadolu'da gelenler oluşturuyor. Rumlar ise küçük bir azınlık olarak kalmış.

21 Temmuz 2013 Pazar

AYAK PARMAKLARIMIZ NE İŞE YARIYOR?








      Yürürken baş parmağınızı kasmamayı deneyin bakalım ne olacak ? Ağırlığı o taşımazsa ne olacak bir görün.Kimi hareketlerimiz yaşam boyunca yapıldığı için bu hareketlerde kullanılan organların bir kısmı da işlevlerini beyin üzerinden değil omurilik üzerinden yerine getirir.Yürümek (eğer bir hasar söz konusu değil ise) hepimiz için alışılmış bir harekettir.Kimse yürürken sağ bacağını hangi tarafa hareket ettirdiğini, kaç saniye sonra sol bacağını hareket ettireceğini düşünmez.Baş parmağın uyarılması, beslenmesi için ayrı damar ve sinir paketleri mevcuttur.(el ve ayak için geçerlidir.)Baş parmağınız olmadığı takdirde hareket halindeki ağırlınızın yarısına yakını boşta kalacaktır. Dediğim gibi vurduracağınız bir inhibitör ajan ile anlayabilirsiniz bunu.Ya da parmakları kesilmiş olan hastalara sorabilirsiniz.

İNSAN NASIL BİR ŞEYE ODAKLANABİLİR?








     İnsanın bir şeye kendisinin vermesi demek, yaptığı işi sevmesi demektir. Böyle bir durumda insanı işi, çalıştığının farkında olmaz. Zaman insana kısa gelir ve gittikçe de kısalır. İnsan çalıştığı, uğraştığı işe kendisini veremediği bir yerde ise zaman ona uzun gelir ve ve gittikçe de uzar. Zamanın öznel biçimde uzaması ya da kısalması insanın kendisini işine vermesinin veya işini sevmemesinin işaretidir.

DOSTLUĞUN DEĞERİ NASIL BİLİNİR?







     İki insanın gerçekten dost olabildiği yerde uygarlık vardır. Dostluk olmayan yerde hiçbir insanca değerin gelişebileceğine inanmıyorum. Dostluğa dayanmadıkça hiçbir düzen huzur getiremez insana. Dostluğa inanmayan, hiçbir dostuna güvenmeyen insanlar vardır ya! Asıl inanılmayacak, güvenilmeyecek insanlar onlardır.

MAKALE NEDİR?







    Makale gazetecilikte doğmuş, gazetecilikle birlikte gelişmiş bir yazı türüdür. Konusu ne olursa olsun bir gazete makalesinde, yazar okurların düzeyini düşünmek zorundadır. Yazısı okunabilir kılmanın yollarını arayacaktır. Çünkü makalede ana öğe düşüncedir. Bu düşünceyi geniş kitlelere indirme, onlarla iletişim kurma ustalık isteyen bir iştir. Düşünce soyuttur. Soyutu somuta dönüştürme, böylece öne sürülen savı inandırıcı kılma makale yazarının göz önünde bulunduracağı önemli noktalardan biridir.

ÜRGÜP NERESİDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?






     Ürgüp, yüzlerce mağara ev ile sanki İsviçre peyniri gibi delik deşik edilmiş büyük bir kayanın eteklerinde kurulmuştur. Burada ve sayısı iki düzineye varan köylülerin yakalaşık yirmi bin nüfus yaşamaktadır. (1978) Nüfusun üçte biri hala tüf (hafif gözenekli bir tür çökelti taşı) içinde kazılmış evlerde barınmaktadır. Sırtına yakacak odun, yiyecek maddeleri yüklenmiş ve sahibi de binmiş halde eşşeklerin taş döşeli yollarda gidip geldiğini görmek her gün rastlanacak olaylardandır. Akşam olup da karanlık çöktü, mü kaya oyuklarında gaz lambaları ışıldamaya başlar. İşte bu müthiş manzarayı hiçbir yerde göremezsiniz.

ÇALIKUŞUNDA NE ANLATILIR?






     Çalıkuşu'nda birbirini seven iki gencin kavuşmakta güçlüklere uğramaları işlenir. Bu konuyu işleyen roman çoktur. Peki öyleyse Çalıkuşu hepsini unutturarak birdenbire neden sardı okurları. Roman kahramanı Feride epeyce dolaşır ülkeyi. Yenilgi günlerinde olduğumuz için yurt sevgisi daha sıcak idi içimizde o günlerde. Örneğin, bir 'İzmir' demek yetiyordu bizi duygulandırmaya. Çalıkuşu Türk romanının İstanbul'da kalamayıp bütün yurda yayılmasının başlangıcıdır.

NURULLAH ATAÇ KİMDİR?







    Nurullah Ataç, kendine özgü bir dil bulmakla kalmamış, bulduğu dilin etkili olmasında da yoğun çaba göstermiştir. Türkçenin benlik kazanmasında, düşünce dili yolunda gelişmesinde onun emekleri unutulmamalıdır. Ataç, herkesin kullanmayı göze alamayacağı sözcükleri yaygınlaştırarak, Türkçenin söz dizimine canlılık getirerek, düşüncede dilsel bir devrim ortaya çıkarmıştır. Bugün başka dillerden yardım ummuyorsak, düşüncelerimizi ödünç alınmış sözcüklerle yansıtma yoluna gitmiyorsak bunda Ataç'ın rolü büyüktür.

300 SPARTALI'NIN HİKAYESİ NEDİR?








     İlki 1962 yılında çekilen 300 Spartalı'nın ikinci çekimi 2006 yılında yapıldı. Ön hazırlıkları bir yıl süren filmin çekimi altmış gün sürdü. Bir milyon kişilik güçlü Pers ordusunu 300 askerde yenmeyi planlayan bir komutanın savaşını anlatan bir film. Gözü pek komutanlar tarihin sayfalarında çok sayıda var. Filmde bir komutanın bir sözüyle askerlerini silahlardan daha tehlikeli hale getirdiğini de görüyorsunuz.

DAĞCILIK NEDİR?





     Dağcıların yükseklere tırmanma tutkusunu çok iyi anlıyorum. İnanın, bu dağlarda insanı çeken, büyüleyen bir şeyler var: Şüphan, Ağrı, Hasandağ... Etraftaki dağlarla haşır neşir oluyor, buralarda kendini güvende hissediyor insan. Üniversiteye girdiğim yıl dağcılığa tesadüfen bulaştım. Dağların da neşeli ve asık yüzlü olduğu günler oluyor, bizim gibi...

TERMOMETRE NASIL BULUNDU?






     16.yy'da keşfedilen termometre 19 yy'da standart hale geldi. Yaklaşık 160 yıldır, 1850 yılından beri güvenilirliği yüksek sıcaklık ölçümleri yapılıyor. Bu da demektir ki dünyanın ortalama sıcaklığı 160 yıl öncesine kadar biliniyor. Dünyanın yıllara göre iklim değişikliğini bilmek için gereklidir. 160 yıldan önceki sıcaklık tespiti için bilimin geldiği noktada değişik yöntemler kullanılıyor.

HİPNOZ NEDİR?






     Hipnoz, görüneni değil, hipnoz edilenin görmek istediğini görmeye denir. Hipnoz edilen kişi geçici olarak zihin kaybına uğrar. Zihin kaybına uğramış kişilerin kontrol altında tutmak çok daha kolaydır. Bu tür insanlara istenileni yaptırmak çocuk oyuncağıdır. Bir anlamda hipnoz, irademizin geçici bir süre başkasının eline geçmesidir.

GÜNEŞİ GÖRDÜM FİLMİNİN HİKAYESİ NEDİR?








     Son yıllarda adından en çok söz ettiren bir film, "Güneşi Gördüm" . Film, terörün sonuçları üzerinde duruyor. Yerinden yurdundan edilen, başka ülkelere gitmek zorunda kalan, devlet denince gözleri fal taşı gibi açılan insanlar ve yaşadıkları acılar anlatılıyor. Başka ülkelere göç edenler, kendi devleti ile göç ettiği devlet arasındaki farkı görüyor. Demokratik devletlerin, insanlara en iyi yaşamı sunmak temek görevidir. Göç ettiği topraklarda nasıl insanca karşılandığının da farkına varıyor.

17 Temmuz 2013 Çarşamba

METİN 2 ZİHİNSEL SAVAŞÇI KARAKTER GELİŞİMİ NASIL OLMALIDIR?

Savaşçı (Zihinsel) Klavuzu

A)Zihinsel savaşçı


1.Zihinsel Savaşçı Hakkında Kısa Özet


Zihinsel savaşçı;Savunmasına dayalı ve skill gücü ile oynayan karakter sınıfıdır..

1 adet Savunma,1 adet Sersemletme,3 adet Atak skill i mevcuttur.

Skill gücüne dayalı kastığından dolayı atağı yüksek silahlar kullanması daha faydalıdır..Atağı yüksek 

olan silah sınıfıda "Çift El" olarak adlandırılan "Kırmızı demir pala vb." silahlardır..Tek el atağı düşük 
bir silah kullanması durumunda Atak Gücü az olup Öfkesi olmaması nedeniyle yavaş kalacaktır..

2.Zihinsel Savaşçı "Statüler"


Zihinsel savaşçıların oyun başındaki atağı düşüktür..Öncelik olarak "Güçlü Beden" master seçildiğinden dolayıda savunması kuvvetlenir.

Bu durumda "STR" açığı ortaya çıkacağından dolayı 2 "STR" 1 "VIT" ile gelişim yapılabilir..

"STR" nin artması skill ataklarınızı o derece arttıracaktır..

Güçlü Beden masterinden sonra 3 "STR" 1 "VIT" veya 5 "STR" 2 "VIT" oranında gelişim yapılabilir..

Burda kıstas itemlerinizdir..Gümüş bilezik - Abanoz Küpe - Kolye ve Ayakkabıdan gelen HP ile 
beraber "VIT" e verilmesi gereken statü sayısı artabilir..HP'niz yeterli ve kasarken rahat ediyorsanız 
3 "STR" 1
"VIT" veya 5 "STR" 2 "VIT" oranında devam edebilirsiniz..

"STR" dolduktan sonra "VIT" doldurulmalıdır..

"VIT" doğrudan "Güçlü Beden" in etkisini arttırmaktadır..

"STR" ve "VIT" dolduğu taktirde geriye "INT" ve "DEX" kalıyor..

INT : Büyü Savunması

DEX : Savuşturma - Saldırı Gücü

2 "DEX" 1 "INT" veya Tam "DEX" gidebilirsiniz..

Azda olsa "INT" basarak "Büyü Savunmanıza" katkıda bulunmanız Suralara karşı faydanıza olacaktır..


3.Zihinsel Savaşçı "Skiller"

1. Güçlü Beden

>Yüksek miktarda savunma ekler ve "VIT" bonusu ile orantılı etkisi artar..

İlk Master yapılması en faydalı "Skill"dir..

2.Ruh Vurusu

>"STR" ve "DEX" ile hasarı artar..Zihinsel savaşçının olmazsa olmaz skillerinden biridir.

İkinci sırada master yapılması faydalıdır..

3.Güçlü Vuruş

>
"STR" ve "DEX" ile hasarı artar..Sersemletme şansı özelliği kendinden mevcuttur..Etrafındaki çember şeklinde slotlara etkisi olduğundan dolayı zihinsel savaşçıda ıskalama şansı en az olan atak skilidir..

Üçüncü veya Dördünce sırada Master seçilmesi faydalıdır..

4.Şiddetli Vuruş

>"STR" ve "DEX" ile hasarı artar.Çizgisel vuruş yapar..Iskalama şansı en çok olan skilldir..Toplu slot    keserken ve savaşlarda bir kaç kişi birleşmiş iken vurulduğu taktirde işe yaramaktadır..

Üçüncü veya Dördüncü sırada master yapılması faydalıdır.

5.Kılıç Darbesi

>"STR" ve "DEX" ile verdiği hasar artar.Sersemletme skill idir..

En son master açılması en uygun skildir..

Tercihinize göre Ruh Vurusu ile Güçlü Vuruş un yerini değiştirebilirsiniz..Güçlü Vuruş un sersemletme    özelliği çoklu slotlarda 2-3sn likde olsa size gelecek birkaç slotun atağını keser..

>>1. Masterinizi 17 de açmayı deneyin..17 de Master olmaz ise Yaşlı Kadın dan sıfırlayarak 17 de            açmayı deneyin..

>>2. Masteriniz için şimdiden Gözlem Bandı aramaya başlayın..17 de açılmazsa gözlem bandı ile 16 ya düşürüp tekrar deneyin..Gözlem Bandı elinizde kalmadığı taktirde siteden Ep ile sıfırlayıp tekrar 17
de açmayı deneyebilirsiniz..

>>3. , 4. ve 5. Masteriniz içinde yukardakiler geçerlidir..

NoT:Bütün masterlerinizi "17" de açarsanız "70 lvl" de 4 masteriniz olur..Buda sizin için oldukça faydalı olacaktır..Örnek olarak hepsinin 18 de açıldığını varsayarsak 74 lvl de 4 masterimiz olur..4 lvl kasmak
en azından 1 haftalık bir kayıp..Ayrıca 4 de skill puanı kaybıdır..Ve uzun solukta oynayıp 85 levellere        kadar kasmayı düşünüyorsanız 5.Masteri açmak adına bütün skilleri 17 de açmanız gereklidir..

4.Zihinsel Savaşçı "Kasma Yerleri"

1-5 LeveL Arası Köpek Slotları - Kurt Slotları

5-10 LeveL Arası Domuz Slotları - Ayı Slotları

10-15 LeveL Arası Kaplan Slotları - Ayı Slotları

15-20 LeveL Arası Beyaz Yemenli Slotları

20-27 LeveL Arası Yabani Slotları

27-38 LeveL Arası Ork Slotları(Dev ve Siyah olmayan) - Örümcek Slotları

38-50 LeveL Arası Siyah Ork Slotları veya Kırmızı Örümcek Slotları

50-54 LeveL Arası Siyah Ork Slotları - Örümcek Zindanı 1. Kat Girişteki Slotlar

54-60 LeveL Arası Şeytan Kulesi - Örümcek Zindanı 1. Kat Slotları

60-65 LeveL Arası 2. Kat Örümcek Zindanı Giriş slotları ( Küçük ve Orta boy örümcekler) --                             Ep yok ise 1. Kat Örümcek Zindanında 68 lvl lere
kadar kasılabilir..

65-79 LeveL Arası 2. Kat Örümcek Zindanı --
NoT: EP'si olmayanlar Buz Golemleri veya Kurbağalarda 75 Levele kadar kasabilir..

79 LeveL ve Üstü Kızıl Orman slotlarında

>İtem ve Skill durumuna bağlı olarak kasmanıza en uygun yerlerdir..

Skilleri kullanma beceriniz - İtemleriniz - Statü dağılımına bağlı olarak daha öncede bu yerlerde kasabilirsiniz..

5.Zihinsel Savaşçı "Yang Kazanma"

1-25 LeveL Arası: Düşürdüğünüz itemler ve görevlerden gelen paralardan finansınızı kontrol edebilirsiniz..Ayrıca Metin taşlarından çıkaracağınız B.K ve Taşlar ile bütçenize katkı sağlayabilirsiniz..

25-40 LeveL Arası:At Madalyonu ve Dolunay / Kırmızı Demir Pala / Geyik Boynuzu Yay / Sonbahar    Yelpazesi / Antik Çan / Siyah Yaprak Hançeri düşürerek..Bununla beraber çıkabilecek bonuslu itemlerden    de para kazanabilirsiniz..Ayrıca Metin taşlarından çıkaracağınız B.K ve Taşlar ile de bütçenize katkı sağlayabilirsiniz..

40-48 Level Arası:Ork Reisi / Dolunay(Vahşi Okçudan şansa bağlı olarak düşebiliyor..Gördüğünüz zaman kesmeden geçmeyin) / Kasarken çıkan itemler ile para kazanabilirsiniz..Ayrıca Metin taşlarından   çıkaracağınız B.K ve Taşlar ile de bütçenize katkı sağlayabilirsiniz..

NoT: Ork Reisi keserken yanınızda 1 kişi daha olmalı..Kendi atağınız Ork Reisine karşı yeterli        olmadığından 1Savaşçı veya Ninja ile çok rahat kesebilirsiniz..

48-65 LeveL Arası: Şeytan Kulesine çıkabilirsiniz.."Hırsızın Eldiveni" ve "Altın Şans Parası" ile oldukça iyi paralar kazanabilirsiniz..Çıkabilecek bonuslu itemlerde oldukça işinize yarar..50-55-60-65 LeveL       metinlerini keserek de bütçenize katkı sağlayabilirsiniz..

61 Levelden Sonra:2. katta iseniz çıkan itemleri satarak / Yüksek lvl metinler(65-70-75 LeveL) / Kraliçe Örümcek / Alev Kral (Alev Kral : Yanınızda zehirlemesi yüksek biri olması kaydı ile 2-3 de Savaşçı olmalı)

70 Level ve Sonra: 80 - 85 - 90 lvl Metinleri - Alev Kral - Dokuz Kuyruk - Sarı Kaplan Hayaleti / 2. katta   düşen itemler..(Boss ları ve taşları keserken yanınızda 1-2 kişi daha olmalı-Sizle aynı lvl 1 ninja 1
savaşçı idealdir)

6.Zihinsel Savaşçı "İtemler"

1. Silah

Çift El silahlar kullanmalısınız..

Çift El Silahlar Listesi : Mızrak - Geniş Mızrak - Giyotin Pala - Örümcek Mızrağı - Kargı - Savaş Tırpanı -  Kırmızı Demir Pala - Buzlu Uç - Oniki Ruh Kılıcı - Kurtuluş Palası - Aslan Katleden - Elektromanyetik Pala          - Partizan -
Yarı İnsan Kılıcı - Kin Kılıcı...

Kırmızı Demir Pala +9 ve taşları bonusları güzel ise 55 - 60 lvl lere kadar idare edebilir..

Ne zaman yetersiz olursa o zaman lvl inize en yakın çift el silahı +6 , +7 , +8 , +9 yapıp kullanmaya başlıyabilirsiniz..

65 lvl de Partizan veya Elektromanyetik Pala +6 basıp uzun bir süre ( 70lvl silahının zor çıktığını hesaba katarsak belkide oyun boyunca ) kullanacaksınız..Partizan daha iyidir ama bulmak ve basmak açısından Elektromanyetil Paladan daha zordur..

Taç Seçimi olarak ,

2 Haneli Silahlar(PVP) : Savaşçıdan Koruyan Taş / Öldürücü Darbe Taşı

2 Haneli Silahlar(KASMAK) : Soğutma Taşı / Öldürücü Darbe Taşı

3 Haneli Silahlar(PVP): Savaşçıdan Koruyan Taş / Suradan Koruyan Taş / Soğutma Taşı

3 Haneli Silahlar(KASMAK): Soğutma Taşı / Öldürücü Darbe Taşı / Kavrama Taşı

2.Zırh

Zırh konusu kendi seçiminize kalmış ama en yüksek defans vereni kullanmanız faydanıza olacaktır.

Taş Seçimi;

2 Haneli Zırhlar : Hız Taşı - Savunma Taşı

3 Haneli Zırhlar : Hız Taşı - Savunma Taşı - Korunma Taşı

3.Kask

Demir kask kullanın..

Lvl siz kask + basılsa dahi defansı yetersizdir..41 lvl kaskıda +7 ye basarken inci istediğinden dolayı en        iyisi 21 lvl Demir Kaskıdır..

Aynı zamanda 9 a basması da çok zor değildir..

4.Ayakkabı

"Kritik Vuruş" veya "Max. Hp" bonuslu ayakkabı kullanın..

Anka veya Mest Eden Ayakkabı önerebileceğim en iyi 2 ayakkabıdır..Anka Ayakkabı kendinden bloklama   şansı verir..Mest Eden Ayakkabı ise büyü hızı..

5.Kalkan

Kalkan olarak 41 lvl e kadar +9 Savaş Kalkanı - 61 lvl e kadar +6,+7 Siyah Yuvarlak kullanın..

61 Lvl de ise +7,+8,+9 61 Lvl Kalkanı bulursanız çok faydanıza olacaktır..

6.Bilezik

Beyaz Altın Bilezik veya Gümüş Bilezik öneririm..

Öncelik olarak +7,+8,+9 Gümüş Bilezik kullanabilirsiniz..İlerleyen zamanlarda +8,+9 Beyaz Altın Bilezik bulmanız "HP"niz açısından çok faydalı olur..

7.Küpe

Str size lazım olduğu için Abanoz Küpe kullanmalısınız..Ayrıca vereceği "HP" de hesaba katılırsa en iyi      seçim Abanoz Küpedir.

NoT:33 Levele kadar "Bakır Küpe" kullanabilirsiniz..

8.Kolye

Hp li veya Kritikli Kullanabilirsiniz..

Mümkünse Cennetin Gözü Kolye(Delici Vuruş) veya Beyaz Altın Kolye(STR) olsun..

Kendi özellikleride size katkıda bulunacaktır..


7.Zihinsel Savaşçı "İtem Bonusları Seçimi"

1.Silah

Seçimi En Faydalı Bonuslar;

  • Kritik Vuruş
  • Zehirleme Değişimi
  • Sersemletme Şansı
  • Delici Vuruş
  • + Güç
  • + Çeviklik
  • Büyü Hızı
2. SilahSeçimi En Faydalı Bonuslar;
  • Max. HP
  • Kılıç / Çift El Savunması
  • Büyü Hızı
  • Hasarın Hp Tarafından Emilmesi
  • Hasarın Sp tarafından Emilmesi
  • Büyüye Karşı Dayanıklılık

3. Kask

Seçilebilecek En İyi Bonuslar; 

  • Büyüye Karşı Dayanıklılık
  • Hasarın SP Emilmesi
  • Zehirleme Şansı
  • Ölümsüzlere Karşı Güç
  • Hp Yükleme
  • Sp Yükleme

4.Ayakkabı

Seçilebilecek En İyi Bonuslar;

  • Max. Hp
  • Kritik Vuruş
  • Kılıç Savunması
  • Çift El Savunması
  • Sersemletme Şansı

5.Kalkan

Seçilebilecek En İyi Bonuslar;

  • Sersemletmeye Karşı Bağışıklık
  • Yavaşlamaya Karşı Bağışıklık
  • + Güç
  • + Çeviklik
  • Beden Karşısında Atakların Bloklanması
  • Yansıtma Şansı

6.Bilezik

Seçilebilecek En İyi Bonuslar;

  • Max. Hp
  • Delici Vuruş
  • Hasarın HP tarafından Emilmesi
  • Düşmanın Sp sini Çalma
7.Küpe

Seçilebilecek En İyi Bonuslar;

  • Hareket Hızı
  • Kılıç Savunması
  • Çift El Savunması
  • Zehire Karşı Koyma
  • Düşmanın Sp sini Çalma
8.Kolye

Seçilebilecek En İyi Bonuslar;

  • Max. Hp
  • Kritik Vuruş
  • Delici Vuruş
  • Kılıç Savunması
  • Çift El Savunması
  • Sersemletme Şansı

8.PVP'de Zihinsel Savaşçı


Öncelikle Bedensel Savaşçılara karşı oldukça güçlüdür..

Kılıç Darbesi ile başlayıp , sırasıyla Masterden , Master olmayan Skill e doğru skilleri vurun..

NoT:Güçlü Vuruşunda sersemletme şansı vardır..Bu nedenle 2. vuruşuzdan sonra kullanmanızda fayda vardır..Ayrıca karşı tarafın skilinin size gelmesinide engelliyebilir..

Kara Büyü Suralara karşı güçsüzdür..

Büyü Savunması takımı yapmadığınız durumda suralar sizi çok rahat keser(Sizden 7-8 Level Düşük Kara   Büyü Sura)

Ninjalar ile birbirine yakın güçtedir..Bir bıçakçının suikast - bıçak çevirme özellikleri engellendiği taktirde kesilebilir..

Okçular zihinsel savaşçıyı yüksek ihtimalde keser.Skill atağı en yüksek sınıf olduğundan dolayı..

Genel olarak sadece atağa dayalı bir ortamda ( Suraların büyüleri hariç ) ayakta uzun süre kalabilir..       Ayakta kaldığı sürece skillerinize kritik gelirse karşı oyuncuları kesebilirsiniz..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...