25 Haziran 2013 Salı

TAKSİM ESKİDEN NE MERKEZİYDİ? SU TAKSİM MERKEZİ NEREDEDİR?






     Galata ve Beyoğlu'nun 18.yüzyılın ilk yarısında büyümesiyle su kaynakları yetersiz kalmıştı. Sultan Mahmut, Belgrad Ormanları'ndaki su kaynaklarını bu merkezlere yönlendirmişti. İstiklal Caddesi'nin başına yaptırılan "su taksim merkezi"yle su dağıtılmaya vaşlandı. İstanbul, bugün de sonu belirsiz bu sorunuyla boğuşmaktadır. Taksim Mekezi nedeniyle bu yer ve çevresi "Taksim" adını aldı.

21 Haziran 2013 Cuma

SEDİR ADASI NEREDEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?







     Mavi yolculuk geleneğinin başladığı yerdir Gökova, Bodrum ve Datça arasında, kilometrelik kıyısındaki koyları saymak mümkün değil. Eskiden bu bölgeye Kerme Körfezi denirmiş. Antikçağda, 'keramik'leriyle (toprak kaplarıyla) ünlü keramos kentinden kalma bir ad. Bu minicik adamın plajının ünü o kadar büyüktür ki yaz sezonunda her gün onlarca tekne ya da yat, tahta iskelesine bağlanıyor. Antikçağın Kedra'sı bugünün Sedir Adası mutlaka görülmeli.

EKOSİSTEM NEDİR?






     Ekosistem, kısaca doğanın ekolojik sisteminin kısaltılmış adıdır. Yani doğanın oluşturduğu denge sistemidir. Ekosistemin sınırları amaca göre değişir. Örneğin, dünyanın bütünü bir ekosistem olarak ele alınabileceği gibi, onun bir kıtası, bir kıtadaki bir bölge bir bölgedeki bir akarsu havzası, bir denizin herhangi bir kesiti, bir kent, bir köy, bir çiftlik, bir havuz, hatta bir evin içindeki küçük bir akvaryum da birer ekosistem olarak ele alınabilir. Bunların bir bölümü oldukça doğal, bir bölümü de insan tarafından değişik derecelerle değiştirilmiş yapay ekosistemlerdir.

AYŞE ADASI NEREDEDİR?







     Ayşe Adası'nın çevresini saran irili ufaklı koylardan en popüleri Çınar Koyu'dur. Adını, denize birkaç adım uzaklıktaki yüzyıllık çınar ağacından alan bu koy, doğal güzelliklerinden hoşlananların buluşma noktasıdır. Ama gürültüye gelemiyorsanız Çınar Koyu'ndan uzak durun, piknikçiler başınızı ağırıtabilir. Ama yinede denizden veya karadan rahatlıkla ulaşabilen Çınar Koyu'na giderseniz, orada muhakkak hamsi tava yiyin. Mısır unu ile yapılan hamsinin tadına doyum olmak çünkü.

7 Haziran 2013 Cuma

UÇAN BÖCEKLER NEDEN VIZILDAR?





     Arılar ve tüm böcekler uçarken vızıldarlar. Vızıltı sesi, bu böceklerin kanat çırpmaları sonucu oluşur. Bilim adamları vızıltıyı bir müzik notasıyla eleştirerek böceğin saniyede kaç kez kanat çırptığını söyleyebilirler. Doğadaki sesler içinde en çok rahatsız edici olan sinek vızıltısıdır "fa" notasına denk düştüğünü bilmeliyiz; çünkü, arı kanatlarını saniyede 352 kez çırpar.

HAMMURABİ NEDİR? HAMMURABİ YASALARI NELERDİR?








     Bugüne kadar Hammurabi yasalarının uygulanmasına ilişkin herhangi bir kanıt ele geçmediği gibi, bu kanunlara ilişkin herhangi bir alıfta da bulunulmamaktadır. Bu yüzden Hammurabi yasalarının önemi ve işlevi açıklık kazanmamıştır. Ancak bu yasaların, farklı yönetimler altında bulunan (özellikle toprak kullanımı bakımından) nüfusu, belirli konularda tek bir uygulama altında toplamak amacının taşıdığı ileri sürülmektedir.

5 Haziran 2013 Çarşamba

ABDÜLHAK HAMİT TARHAN KİMDİR?









      Abdülhak Hamit Tarhan'ın, Doğu ile Batı edebiyatı arasında köprü olabilecek kadar derin bir kültürü, zengin bir hayal gücü vardır. Kırkı aşkın yapıtlarının yarısı tiyatrodur. Piyeslerinde tarihsel konuları, bazen şiir bazen düz yazı halinde işler. Şiirsel metinlerinde aruz ölçüsünün yanında heceyi de kullanılır. Sahne tekniğine uygun olmayan oyunları, sanat bakımının şiirlerinin yanında sönük kalır. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...