27 Nisan 2013 Cumartesi

SAÇIMIZA RENK VEREN MADDE NEDİR?


     Saçımıza rengini veren madde bir protein çeşidi olan keratinin yapısındaki farklı renk pigmentleridir. Keratin, kolay kolay çürümeyen ve sindirilemeyen bir proteindir! Saçların beyazlamasının sebebi vücudun ürettiği siyah renk pigmentlerinin azalmasıdır.

BOR TAŞININ ÖNEMİ NEDİR? TÜRKİYE İÇİN ÖNEMİ VARMI?


     Bor ile elektrik üretilemiyor. Bor bileşikleri ile hidrojen depolanabiliyor ve bu hidrojen de oksijenle yakılıp elektrik üretiliyor böylece de elektrikli otomobil vs. üretilebilir hale geliyor.

     Ancak bu pilin üretilmesinde çok fazla bor kullanılmıyor. Tüm borun %70'i Türkiye'de olmasına rağmen diğer ülkelerde kalan borlar da bu pillerin yapılması için yeterli olacaktır yani bizdeki borların stratejik bir önemi falan yok. Bordan cam yapılır, deterjan yapılır en çok bunlarda kullanılır.

26 Nisan 2013 Cuma

ALTIN NEDEN BUKADAR DEĞERLİ?


     Altının parlak sarı rengi, asitlere karşı dayanıklılığı, doğada serbest halde bulunabilmesi ve kolay işlenebilmesi gibi özellikleri, insanların ilkçağlardan beri ilgisini çekmiştir. Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir. Üstelik kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir element olduğu için havadan ve sudan etkilenmez. Bu yüzden hiçbir zaman paslanmaz, kararmaz ve donuklaşmaz. Bir başka özelliği de saf haldeyken çok yumuşak olmasıdır; bu nedenle kolayca dövülerek biçimlendirilebilir. Altın bütün bu özellikleriyle tarih boyunca en kıymetli metallerden sayılmıştır.

ALEXANDER GRAHAM BELL KİMDİR?

     3 Mart 1847 yılında İskoçya’da Edinburgh’da doğdu. Edinburgh’daki McLauren’s Akademisinde öğrenim gördü. 1860 yılında Kraliyet Lisesi’nden mezun oldu. Graham Bell’in iki erkek kardeşi veremden öldü. Bu ölümler nedeni ile doktorlarının tavsiyesine uydular ve Kanada’ya göç ettiler. 2 sene gibi kısa bir süre burada yaşadıktan sonra Amerika’ya yerleştiler.1873 yılında Boston Üniversite’sinde ses fizyolojisi profesörü oldu.

    Kullanılabilir ilk telefonun icadını 1875 yılında yaptı ve patentini 1 yıl sonra aldı.1877 yılında Bell Telephone Company adlı şirketi kurdu. 1880 yılında şirketten ayrıldı ve işitme engelliler üzerinde çalışmak için Volta Laboratuvarı’nı kurdu. İşitm engelliler için konuşmaların ışınlar aracılığı ile iletilebilmesini sağlayan Photophone isimli icadını gerçekleştirdi.
1880 ve 81 yılları arasında Edison’un Fonograf’ını geliştirmeye çalıştı. Bu araştırma geliştirme sonucunda kayıt tutabilen Graphopone ortaya çıktı. Bu prototip ile yaptığı kayıtlar halen Amerika’daki Smithsonian Enstitüsü’nde saklanmaktadır.
    Aynı yılın sonlarına doğru ilkel bir metal dedektör icat etti. Bunu geliştirmek için herhangi bir çaba göstermedi ancak 1925 yılında aynı temellere dayanan daha gelişmiş bir modeli Gerhard Fisher icat edecekti.Yeni doğan bir bebeği solunum rahatsızlığı nedeniyle ölünce bunun üzerinde çalıştı. Yapay bir akciğer üretmeyi başardı ve adını Vacuum Jacket koydu.
10 Kasım 1882 yılında Amerikan vatandaşlığına geçti. Bir yıl sonra Dünyaca ünlü bilim dergisi Science’ın kurulmasında birçok katkısı oldu.1888 yılında ise National Geographic Society’nin kurulmasına yardımcı oldu. Sağır vatandaşlara konuşma öğretmek için bir dernek kurdu.
1904 yılında Bileşik Hücresel Hava Aracı isimli bir icat için patent aldı. 1907 yılında havacılık deneyleri birliğinin kurulmasına yardımcı oldu.
     Hayatı boyunca 30 patent aldı ve75 yaşına geldiğinde 1922 yılında hayata gözlerini kapadı.

ANGORA NEDİR?


  Ankara şehrinin tarihöncesi devirlerdeki ismidir.

ANTİGRAVİTASYON NEDİR?



     Antigravitasyon, yerçekimi etkisine karşı koymak demektir. Bilim kurgu filmlerinde Dünya üzerinde yerçekimsiz bir ortam yaratmaya yarayacak antigravitasyon makinesi gibi cihazlardan söz edilir.

ADANADA'Kİ İNCİRLİK ÜSSÜ NEDEN AMERİKANIN ELİNDE?




     Yapılan anlaşmalar gereği, kendi çıkarlarımız için bu bölgede ABD üssü kurulmasına izin verilmesine karar verilmiştir. Ortadoğu'dan gelebilecek tehlikelere karşı izin verilmiş olabilir ya da ABD'den istediğimiz başka bir şey karşılığında verdiğimiz bir taviz olabilir ya da ABD Ortadoğu'yu kontrolünde tutmak için bu üssü istemiş ve karşılığında bize küçük bir hediye vermiş olabilir ki muhtemelen böyledir.

ATOM SAATİNİ KİM YAPMIŞTIR?





     İlk atom saati 1949'da ABD Ulusal Standartlar Bürosu'nda (U.S National Bureau of Standards, NBS) yapıldı. İlk isabetli atom saatiyse, sezyum-133 atomunun rezonansı ölçümüyle 1955 yılında İngiltere Ulusal Fizik Laboratuvarında Louis Essen tarafından yapıldı.

AKROSTİŞ NEDİR?



     Şiirlerdeki mısraların ilk harfinin yukarıdan aşağıya doğru okunmasıyla ortaya çıkan anlamlı kelimelere denir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...