20 Şubat 2013 Çarşamba

BİR ARABANIN GİDECEĞİ EN EKONOMİK HIZ KAÇTIR?









      Araba üretücileri yıllardan beri sürücülere yakıt verimi için olabilecek en uygun hıızın saatte 88.5 km olduğunu söyler. Ama aslında daha azdır.

      What Car? Dergisinin 2005 yılında yakıt verimi üzerinde yaptığı bir araştırmada beş araba denek olarak kullanılmıştır. Hepsinde en iyi sonuçların saatte 64 km’nin altında iken elde edildiği, sadece iki modelde ise en iyi verimin saatte 32 km’nin altında alındığı ortaya çıktı.

      Ortalama olarak arabalar saatte 112 km ile giderken saatte 80 km hızla gittiklerinden %40 daha çok yakıt harcar. Rapor sonucu oldukça basittir: ‘aracınızla ne kadar yavaş giderseniz o kadar az yakıt harcarsınız’ .

      Parayı harcayan sadece hızlı gitmek değildir. Modern arabalar eskiye nazaran daha sessizdir. Bu arabaların sorunsuzca ilerlediği izlenimi verir, bu yüzden sürücüler gerektiği kadar vites değiştirmezler. Altıncı viteste saatte 64 km hızla yol almak, aynı hızı dördüncü vitesle yapmaktan %20 daha az yakıt harcar.




      Klimalar da yakıt verimini etkiler, hem de 1,6 km’de 4,54 litre kadar. Şayet camı açmayı tercih ederseniz bu sefer de aerodinamikten verdiğiniz ödün yüzünden daha fazla benzin tüketirsiniz. Hatta araç teybi bile daha çok yakıt tüketmenize neden olur.

      Doğru hızda seyretmenin başka avantajlarıda vardır. Enerji Araştırmaları Merkezi, bütün İngiliz sürücülerin saatte 120 km’lik hız limitine uymaları durumunda engellenecek C0kirliliğinin, 3 milyon Ford marka arabanın yollardan kaldırılmasına eşit olacağını söylemektedir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...